Titel På Sidan!

Hjortriket

Uppfödning av jakthundar i hemmiljö för jakt och jägare

Eftersök på skadat vilt

Biodling

 

Norsk älghund grå eller gråhund som den kallas i Sverige, är en mycket gammal spetshundras med utpräglat jaktintresse. Rasen har sitt ursprung på den skandinaviska halvön.

Ursprungligen nyttjades gråhunden inte bara till jakt på älg utan även på exempelvis fågel och ekorre. Med älgstammens snabba utveckling är rasen numera en specialiserad älghund för i första hand löshundsjakt.

Gråhund är Nordens numerärt största älghundsras.

Gråhunden räknas som Norges nationalras och pryder logotypen för Norsk Kennel Klub. Tidigare var gråhunden den vanligaste älghunden i Norden, men har under 2000-talet tappat i popularitet till förmån för jämthunden i Sverige och Finland.

Det är den norska utställningstypen som blivit populär i USA och som även är godkänd av brittiska the Kennel Club. Det är bara i Finland, Norge och Sverige som det finns krav på jaktprovsmeriter för tilldelning av utställningschampionat. I de flesta andra länder inom den internationella hundorganisationen FCI är det av naturliga skäl omöjligt att kräva meriter från älgjakt.

Traditionellt har den varit gårdshund och vakthund, även boskapsvaktande vallhund. Tidigare användes gråhunden inte bara till jakt på älg utan även på exempelvis skogshöns och ekorre . Den är också lämpad för björnjakt.

Hunden är muskelstark och har ett kraftigt ståndskall. Den kan vara skarp och reserverad. Gråhunden är modig och energisk. Den har ett utpräglat jaktintresse och är mycket enträgen och envis både när det gäller att förfölja bytet och vid upptaget, d.v.s. att hålla älgen på plats efter att den ställts. Jägaren har alltså god tid på sig att hinna ifatt samt få ett bra skott.